Samenvattend verslag van het Noordzeeoverleg | 06-11-2024

13-11-2024
80 keer bekeken

Het samenvattende verslag met daarin de uitkomsten van het Noordzeeoverleg van 6 November 2024

Opening en verslag

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom. Het verslag van 18 september wordt met wijzigingen vastgesteld. Op verzoek wordt een onderwerp toegevoegd aan de agenda over de terugkoppeling vanuit de Wetenschappelijke Klankbordcommissie (WKC). 
De voorzitter vraagt het Rijk de voortgang van de Partiële Herziening van het Programma Noordzee ’22-’27 toe te lichten, sinds het extra overleg van het Noordzeeoverleg op 23 oktober. Het Rijk zal binnenkort een update geven.

NZA bepaling over beschermde gebieden (NZA hoofdstuk 4)

Bespreking van de stand van zaken van het overleg over de invulling van 15% beschermde gebieden met als insteek het bereiken van consensus over de invulling van de resterende 1,2%. Het agendapunt is, na bespreking in de NZO werkgroep beschermde gebieden en de NZO werkconferentie op 4 september, voorbereid in twee speciale NZO bijeenkomsten op 16 oktober  2024 en op 23 oktober 2024. Vervolgens zijn bilaterale gesprekken gevoerd met de clusters en partijen om een uitkomst te bereiken. 
De NZO-secretaris licht de feitelijke stand van zaken toe voor alle gebieden op de Noordzee die in de overleggen zijn voorgesteld en besproken (Bruine Bank, Doggersbank, gebied nabij Friese Front en Voordelta). De voorzitter constateert dat er op dit moment gedeeltelijk consensus is bereikt ter invulling van de aanwijzing van ca. 1.2% gebied voor vrijwaring van bodemberoerende visserij. Volledige consensus is wel nodig om ondubbelzinnige NZO conclusies te kunnen formuleren voor de staatssecretaris van LVVN en de coördinerend minister. De voorzitter doet een handreiking aan de partijen om een laatste extra overleg te voeren om tot consensus proberen te komen. 
Alle clusters brengen hun voorkeuren, belangen en handreikingen richting elkaar in een rondje nogmaals naar voren. Het belang om er als NZO uit te komen wordt door meerdere partijen onderstreept. Ook wordt herhaald dat het vertrekpunt voor de keuze van het gebied de ecologische meerwaarde moet zijn, om aan de afspraken in het Noordzeeakkoord te voldoen. Daarnaast wordt naar voren gebracht dat het slim is om rekening te houden met toekomstige maatregelen, zoals bescherming van gebieden waar sabellariariffen aanwezig zijn. De visserijsector onderstreept dat de sector al een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd via de sanering van de kottervloot en toch met een serieus gebiedsvoorstel is gekomen. Daarnaast wijst zij op de Visie op voedsel uit zee.
De voorzitter sluit het gesprek af met de opmerking dat de eindconclusie van het NZO op 18 december (het volgende NZO-overleg) zal worden getrokken, wat die conclusie ook zal zijn. Dat betekent dat het NZO tot 1 december de tijd heeft om nog stappen te zetten. Maandag 11 november zal een extra overleg georganiseerd worden.

Opvolging van de NZO werkconferentie in de Hooge Vuursche.

Met dit agendapunt wordt het evaluatietraject NZO-NZA dat in 2023 is gestart, afgerond en de resultaten ingebed in het werk van het NZO. Afgesproken wordt dat het Rijk en de voorzitter en secretariaat een overleg inplannen om te bespreken op welke manier het NZO overkoepelende thema’s als RO op zee, cumulatieve effecten van gebruik op ecologie en ander gebruik en medegebruik de komende tijd – en in aanloop naar het nieuwe programma Noordzee - kan oppakken. Dit voorstel zal dan aan het NZO worden voorgelegd. Daarin wordt ook bekeken hoe de NZO-werkgroepen kunnen functioneren. De NZO-leden zijn akkoord met de overige voorstellen voor opvolging van de werkconferentie.

Werkgroepen

NZO werkgroep Beschermde gebieden: 

De werkgroep kwam op 19 september bijeen in het licht van de eerdere NZO afspraken en de NZO werkconferentie. Vooruitlopend op de speciale NZO bijeenkomsten op 16 oktober en 22 oktober zijn belangen en standpunten toegelicht. Zie verder: agendapunt 2

NZO werkgroep Energie en Infrastructuur: voortgang

De werkgroep kwam bijeen op 24 oktober. Gesproken is onder andere over natuurvriendelijk ontmantelen van installaties en het afwegingskader natuurvriendelijk bouwen op de Noordzee. De secretaris stelt voor dit onderwerp een keer in het plenaire overleg te agenderen.
Verder is de Engelse vertaling van het Afwegingskader natuurvriendelijk bouwen op de Noordzee meegestuurd. De NZO-leden kunnen dit rapport in hun internationale netwerken verspreiden.

NZO werkgroep gebiedspaspoorten en medegebruik: voortgang

De werkgroep kwam op 21 oktober bijeen. Gesproken is over de resultaten van de LVVN enquête over actieve visserij binnen windparken op zee en over de IenW/RWS onderzoeksagenda medegebruik voor het jaar 2025. De voorzitter stelt voor het thema medegebruik in het plenaire NZO te agenderen. Daarbij zullen de uitkomsten worden betrokken van de LVVN enquête, de eerdere gesprekken tussen de scheepvaartsector (SAN) en de visserijsector, het rapport van EY over Mariparken en het eMSP-project. Het Rijk stelt voor dan een termijnagenda op te stellen voor het NZO voor de behandeling van alle elementen die bij het thema medegebruik komen kijken. 

NZO werkgroep Voedseltransitie: voortgang

De werkgroep kwam op 29 oktober bijeen. Aan de orde kwamen een update van het ondernemersplan Kottervisserij, een update van het ondernemersplan Aquacultuur op Zee en een LVVN presentatie over de "Concretisering van het ruimtelijk belang voor visserij in de Partiele Herziening van het Programma Noordzee".
Er worden mooie stappen gezet richting een gedragen beeld voor de eindstip op de horizon in 2040. De plannen zullen in het NZO van 18 december geagendeerd worden. LVVN is blij met de ondernemersplannen die zicht geven op de business modellen en de kansrijkheid. De acties uit de plannen kunnen opgenomen worden in de Uitvoeringsagenda van de Visie voedsel uit zee. Met het afronden van de plannen zal ook de taak van de NZO-werkgroep Voedseltransitie richting een einde komen.

Ingelast agendapunt: Wetenschappelijke Klankbordcommissie

De voorzitter van de WKC koppelt terug uit de WKC-vergadering van 29 oktober. O.a. is een presentatie aan de orde geweest over de uitkomsten van een onderzoek naar de plaats van zeewierteelt in de voedseltransitie. Hij stelt voor dit onderwerp in het NZO te agenderen. Verder is teruggeblikt op het proces van totstandkoming van het WKC-advies over NZA afspraak 4.38. Komend jaar wil de WKC zich onder meer op het concept ‘ecologische draagkracht’ richten, ook in internationaal verband. 
Naar aanleiding hiervan spreekt het NZO af dat het Rijk binnenkort een update geeft over de ontwikkelingen van het Greater North Sea Basin Initiative. 

Communicatie

De nieuwe communicatiemedewerker heeft een overzicht van nieuwsberichten gemaakt, waaronder een bericht over de invloed van China op de windsector.

Rondvraag en mededelingen (w.v.t.t.k.)

•    Soortenbeschermingsplannen: Rijk/LVVN meldt dat in december twee concept vogelsoortenbeschermingsplannen en achtergronddocumenten voor benthos in de NZO-werkgroep en het NZO kunnen worden besproken. 
•    Europese natuurherstelwet: Rijk/LVVN meldt dat ze aan WMR opdracht heeft gegeven om na te gaan in hoeverre aanvullende monitoring nodig is bovenop de huidige KRM-monitoring. Ook verwacht het Rijk het eerste kwartaal van 2025 een beeld te hebben van de status van verschillende habitatstypes onder N2000 en KRM. Dit gaat ook over gebieden buiten N2000-gebieden.

Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.
 

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering af met een dankwoord aan één van de secretarissen die afscheid neemt van het NZO.

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen