Vierde nieuwsbrief

06-06-2025
59 keer bekeken

Dit is de vierde nieuwsbrief van het NZO, verstuurd in juni 2025.

Beste Lezer,

 Leuk dat u ook deze keer weer de nieuwsbrief wilt lezen. De afgelopen twee maanden heeft het Noordzeeoverleg weer hard gewerkt. Zo zijn er zijn twee NZO-vergaderingen en een bijeenkomst van ‘Vrouwen voor de Noordzee’ geweest. 

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met de gesprekken rondom het aanwijzen van beschermde gebieden op de Noordzee, zoals afgesproken in het Noordzeeakkoord, artikel 4.38. Het doel is voor de zomer tot consensus in het NZO te komen. Hiervoor is joint fact-finding onderzoek gedaan over de natuurwaarden en de economische waarden van de natuurgebieden op zee. We willen de onderzoekers bedanken; zij hebben zich uitermate ingezet om in korte tijd mooi onderzoek af te leveren. Zodra er conclusies zijn getrokken, zullen we de onderzoeksresultaten met u delen.

Deze maand was er ook een bijeenkomst van het netwerk van Vrouwen voor de Noordzee. Deze bijeenkomst ging over internationale samenwerking en overleg rondom de Noordzee. Er werden inspirerende verhalen gedeeld en er vond een zinvolle uitwisselingen plaats tussen de deelnemers. Het is altijd fijn om de vrouwen met een hart voor de Noordzee weer te ontmoeten. Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst in het najaar.

In juli nemen we afscheid van onze gewaardeerde NZO-secretaris Henk Meeldijk. Sinds het ondertekenen van het Noordzeeakkoord heeft hij zich met het overleg beziggehouden. Hij was de afgelopen jaren ook mijn rechterhand als coördinerend secretaris. We gaan hem enorm missen; hij heeft zich altijd prachtig ingezet voor de juiste belangenafweging binnen ons overleg. Lees verderop in deze nieuwsbrief een interview met hem.

We gaan een drukke zomerperiode tegemoet. De val van het kabinet heeft grote impact. Ik hoop vooral dat de ontwikkelingen rondom de Noordzee onverminderd kunnen doorgaan. De gemaakte afspraken binnen het Noordzeeakkoord verdienen geen stilstand.

Wij wensen u allemaal een hele mooie zomerperiode toe! Voor de laatste ontwikkelingen kunt u onze Noordzeeoverleg website en de LinkedIn van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving in de gaten houden. De volgende nieuwsbrief kunt u verwachte  in september.

Met vriendelijke groet,
Sybilla Dekker
Voorzitter Noordzeeoverleg 
 


Nieuws  

Voorzittersbrief Partiële Herziening  
Op 23 oktober 2024 heeft het Noordzeeoverleg conclusies getrokken over de Partiële Herziening van het Programma Noordzee 2022-2027. In een brief aan de bewindspersonen heeft NZO-voorzitter Sybilla Dekker deze conclusies gedeeld. De tussentijdse aanpassing van het Programma Noordzee maakt het mogelijk om flexibel om te gaan met onzekerheden, technologische ontwikkelingen en toekomstige veranderingen.

Het overleg erkent dat de energietransitie, natuurtransitie en voedsel-/visserijtransitie beter in balans moeten worden gebracht. De ecologische draagkracht van de Noordzee is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De brief benadrukt het belang van samenwerking bij ruimtelijke planning, zodat verschillende activiteiten zo goed mogelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Lees hier meer

Vrouwen voor de Noordzee
Het netwerk van Vrouwen voor de Noordzee kwam op woensdag 14 mei samen in Den Haag, met deze keer internationale samenwerking voor de Noordzee als onderwerp.

Tijdens de bijeenkomst gaf Femke van der Zaag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een interessante presentatie over het Greater North Sea Basin Initiative. Prikkelende vragen daarbij waren: Hoe werk je internationaal samen als de beschikbare ruimte op zee, prioriteiten en culturen zo van elkaar verschillen? En hoe zorg je ervoor dat elke speler op een gelijkwaardige manier kan bijdragen?

Tinka Murk, Brigitte Vlaswinkel en Carien Droppers vertelden een verhaal over hun internationale ervaringen. Daarna gingen de vrouwen in kleine groepjes met elkaar in gesprek om inzichten uit te wisselen.

De inspirerende middag werd afgesloten met een netwerkborrel. In het najaar komt het netwerk opnieuw samen, met weer een boeiend en actueel thema!

Lees hier meer

Samenvattend verslag 23/4
Tijdens het Noordzeeoverleg op 23 april hebben de NZO-leden gesproken over het onderzoek van de Europese Rekenkamer over Mariene verontreiniging vanaf schepen, en over de voedseltransitie en voedselvisie.

Ook is er gesproken over het ‘joint fact finding onderzoek’. Dit onderzoek heeft als doel om de kennis te versterken  t.b.v. het traject voor aanwijzing van beschermde gebieden, zoals afgesproken in Noordzeeakkoord artikel 4.38. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam een presentatie geven over hun rapport: schipperen met ruimte.

Het gehele verslag kunt u hier lezen.


Kort nieuws  

Planning laaste NZO’s
Op de website vindt u de datums van de laatste NZO’s van 2025. Deze kunt u hier vinden. Deze vergaderingen zijn besloten en alleen toegankelijk voor de leden.

Optreden Sybilla Dekker bij Offshore Day
Noordzeeoverleg-voorzitter Sybilla Dekker was op 5 juni 2025 aanwezig op de Offshore Day. Tijdens een paneldiscussie over de ruimtelijke ordening van de Noordzee ging ze in op de complexe uitdagingen op en rond de Noordzee.

Samen met Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders sprak zij over de noodzaak van afstemming tussen belanghebbenden op de Noordzee, zoals de grote en kleine scheepvaart, de visserij en de natuurorganisaties in het licht van ontwikkelingen zoals de energietransitie en nationale veiligheid. Mevrouw Dekker benadrukte het belang van overleg en samenwerking én het maken van keuzes. Er gebeurt heel veel op de Noordzee en veel activiteiten zijn te combineren, maar weet wat de effecten (kunnen) zijn. We hebben de Noordzee nodig voor het vervoeren van onze spullen, voor energieopwekking, voor voedsel en als natuurgebied. Het is daarom nodig dat de Noordzee in het publieke debat naar voren komt.

Donderdag 12 juni is mevrouw Dekker aanwezig in een panel over topvrouwen in de Noordzee sector op de winday. NZO secretaris Eef Silver is 26 juni bij de North Sea Energy Revolution. 

Afscheid Henk Meeldijk als Noordzeeoverleg secretaris 
Omdat Henk afscheid neemt per 17 juli  hebben we hem nog één keer geïnterviewd over zijn ervaringen met het NZO de afgelopen jaren. Henk weet nog niet wat hij hierna gaat doen. Het secretariaat van het Noordzeeoverleg en zijn collega’s bij het OFL gaan Henk’s kennis en kunde zeker missen. 

Lees hier het afscheidsinterview met Henk.

Werkgroep Energie en Infrastructuur in 2025: natuurvriendelijk bouwen, gaswinning en aanlanding wind op zee
In elke nieuwsbrief staan we stil bij een van onze werkgroepen. Vandaag doen we dat bij de Werkgroep Energie en infrastructuur. Onderstaand verslag is door secretaris Eef Silver geschreven.

Het Noordzeeoverleg kent meerdere thematische werkgroepen die de plenaire vergadering voorbereiden. Eén daarvan is de werkgroep Energie en Infrastructuur. Deze werkgroep bespreekt de uitvoering van afspraken uit het Noordzeeakkoord die verband houden met energieopwekking en de ontwikkeling van infrastructuur op de Noordzee. De werkgroep bespreekt de effecten van deze activiteiten op andere gebruikers en functies van de Noordzee (natuur, visserij, scheepvaart, andere energieactiviteiten). Naast uitvoering van de afspraken zijn met regelmaat operators en initiatiefnemers te gast om nieuwe mijnbouwinitiatieven op zee (bv. gasboringen of CCS) te presenteren.

De werkgroep komt ongeveer elke zes weken bij elkaar, voorafgaand aan het plenaire Noordzeeoverleg. Vast item op de agenda is het monitoren van mijnbouwactiviteiten. Dit gaat o.a. over welke nieuwe of gewijzigde vergunningen zijn aangevraagd en welke platforms de komende tijd worden ontmanteld. Ook monitort de werkgroep de omvang van gaswinning in Natura2000-gebieden. 

Een belangrijke afspraak uit het Noordzeeakkoord gaat over natuurvriendelijk bouwen van infrastructuur op zee. Het Noordzeeoverleg publiceerde vorig jaar een afwegingskader voor het nemen van natuurbeschermende en natuurversterkende maatregelen bij infraprojecten. De werkgroep bespreekt de toepassing van dit kader in de praktijk en zal de evaluatie van het afwegingskader voorbereiden. 

Een ander thema behelst de aanlanding van windenergie op zee. Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) besprak de afgelopen maanden het ontwerp Programma Aansluiting Wind Op Zee (PAWOZ) – Eemshaven in de werkgroep. Daarna kon het plenaire Noordzeeoverleg aandachtspunten meegeven voor dit programma. Deze zijn per brief van de voorzitter aan de Minister van KGG aangeboden. Momenteel bespreekt de werkgroep ook de routeopties voor aanlanding zoals onderzocht is binnen het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee.  Hiermee bereidt de werkgroep de bespreking voor in het najaar in het Noordzeeoverleg.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen