NZO-samenwerking als voorbeeld voor het voetlicht in Europese ministeriële bijeenkomst

15-09-2022
663 keer bekeken

Op maandag 12 september vond in Dublin de ministeriële zitting van NSEC (North Seas Energy Coorporation) plaats.

Op maandag 12 september vond in Dublin de ministeriële zitting van NSEC (North Seas Energy Coorporation) plaats.

In NSEC werken landen, gelegen aan de Noordzee en de Ierse Zee, samen met de Europese Commissie aan de energietransitie en de uitdagingen waarvoor de landen zijn gesteld. De Nederlandse delegatie stond onder leiding van minister Rob Jetten van Kimaat en Energie.

NZO-voorzitter Sybilla Dekker was uitgenodigd om de delegaties mee te nemen in de ontstaansgeschiedenis en werking van het Noordzeeakkoord (NZA) en het Noordzeeoverleg (NZO). In haar inleiding heeft zij toegelicht hoe de energie-, voedsel- en natuurtransities op de Noordzee het beste in balans ontwikkeld kunnen worden. Samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij de verschillende transities en de maritieme sector vergt een investering en brengt je verder om je doelen te bereiken.

Foto van Max Schwering, Emelie de Wagt, Minister Rob Jetten, Eva de Leede, Sandor Gaastra, Sybilla Dekker, Henk Meeldijk en Adriaan Palm.
Foto van Max Schwering, Emelie de Wagt, Minister Rob Jetten, Eva de Leede, Sandor Gaastra, Sybilla Dekker, Henk Meeldijk en Adriaan Palm.

De boodschap van Sybilla Dekker werd door de Europese ministers van energie en andere delegaties goed verstaan. Bij de deelnemers ontstond het besef  de energietransitie niet zonder aandacht voor de andere transities gerealiseerd kan worden. Eerder lag de focus vooral op de energietransitie bij het ten uitvoer leggen van de grote energieprojecten op zee. 

De belangstelling voor het NZO en het NZA was dan ook groot. De Ierse voorzitter was vol lof en hoopt dat het Nederlandse voorbeeld navolging zal krijgen. Het gaat hem niet alleen om de aanpak voor de verschillende transities binnen landen. Hij hecht er ook aan dat samenwerking met andere landen en het VK wordt gezocht.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen