Het Noordzeeoverleg in het kort
Het Noordzeeoverleg is een overlegorgaan van de rijksoverheid en stakeholders en voert op overeenstemming gericht overleg over de uitvoering van het Noordzeeakkoord. In het Noordzeeakkoord staan afspraken over de invulling van de drie grote transities op de Noordzee: energie, natuur en voedsel (waaronder visserij en aquacultuur) en de samenhang daartussen. Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving faciliteert het Noordzeeoverleg met Sybilla Dekker als onafhankelijk voorzitter.
Het ontstaan van het Noordzeeoverleg
Scheepvaartroutes, energiewinning, visserij en natuurherstel. De ruimteclaims op de Noordzee nemen toe en belangen afwegen wordt steeds complexer. Om de afspraken over windenergie uit het klimaatakkoord ruimte te geven, moest een Noordzeeakkoord komen. Dit, om een balans te vinden tussen energie- en voedselvoorziening en natuur op de Noordzee; de drie transities die een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstelling.
De werkwijze van het Noordzeeoverleg
In het Noordzeeoverleg wordt een op consensus gericht overleg gevoerd, waarbij conclusies worden vastgelegd. De conclusies van het Noordzeeoverleg kunnen niet als besluiten of een formeel advies worden gezien maar vormen een bijdrage aan de besluitvorming. Het Noordzeeoverleg bepaalt zijn eigen werkwijze op basis van het governance-advies van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving. Het Noordzeeoverleg streeft hierbij naar transparantie en openheid.
Ga naar het instellingsbesluit van het Noordzeeoverleg
Deelnemers en werkwijze
Het Noordzeeoverleg werkt met vaste vertegenwoordigers vanuit het rijk en de vier sectoren. Op dit moment komt het Noordzeeoverleg eens in de vijf weken plenair bij elkaar in een fysieke vergadering. Daaraan voorafgaand vinden werkgroepbijeenkomsten plaats waarin de partijen samenwerken aan de uitvoering van de afspraken uit het Noordzeeakkoord. Het doel van de werkgroepen is het voorbereiden van conceptconclusies voor het plenaire overleg.
Werkgroepen
De werkgroepen zijn tijdelijk van aard. Elk half jaar stelt het Noordzeeoverleg een uitvoeringsagenda vast waarin de activiteiten van de werkgroepen zijn opgenomen. Het secretariaat van het Noordzeeoverleg faciliteert de werkgroepen en zit de bijeenkomsten voor. Momenteel zijn vier werkgroepen actief:
- Beschermde gebieden
- Gebiedspaspoorten en medegebruik
- Energie en infrastructuur
- Voedseltransitie.
De voorzitter van het Noordzeeoverleg zit de werkgroep voedseltransitie voor. Tijdens het plenaire Noordzeeoverleg wordt er een terugkoppeling gegeven over de voortgang in de vier werkgroepen, deze updates zijn terug te lezen in de samenvattende verslagen.
MONS
In het MONS-programma wordt kennis gegenereerd die nodig is voor het uitvoeren van het Noordzeeakkoord. De Programmacommissie MONS verstrekt de inzichten, kennis en rapportages uit MONS aan de werkgroepen en de plenaire vergadering. Op die manier kan het Noordzeeoverleg de kennis uit MONS gebruiken bij het maken van afspraken en trekken van conclusies.
Voortgang
De voorzitter van het Noordzeeoverleg rapporteert minimaal twee keer per jaar over de samenwerking, voortgang en resultaten aan de coördinerend minister voor de Noordzee, ten behoeve van de toegezegde rapportage aan de Tweede Kamer.