Vrouwen voor de Noordzee ontmoeting over voedselvoorziening uit zee

16-05-2023
674 keer bekeken

Op dinsdag 9 mei vond de vierde bijeenkomst van de Vrouwen voor de Noordzee plaats.

We werden ontvangen in de Felison Terminal in IJmuiden waar Sybilla Dekker, initiatiefnemer van het Vrouwen voor de Noordzee netwerk, de middag openende terwijl we uitkijken over de haven van IJmuiden. Op de Noordzee zijn momenteel drie grote transities gaande: de energietransitie, natuurtransitie en voedseltransitie. Het Vrouwen voor de Noordzee netwerk draait om het ontmoeten en de ontmoetingen binnen en buiten de eigen sectoren, zodat we elkaar kunnen inspireren en elkaar makkelijker kunnen vinden om de verschillende transities mogelijk te maken.

Deze bijeenkomst stond in het teken van de voedseltransitie op de zee en werd gehost door Annerieke Vrolijk en Caroline Verwijs. Het thema van deze bijeenkomst was “belang en kansen van voedselvoorziening uit zee”. Annerieke Vrolijk, directeur van Cornelis Vrolijk, heeft het belang van voedsel uit de Noordzee toegelicht. Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs, heeft ons inzicht gegeven in de kansen voor schelpdierkweek in zee. Beide familiebedrijven zijn opgericht in 1880 en kennen dus al meer dan 140 jaar aan ervaring in het innoveren naar de nieuwste technieken en aanpassen naar nieuwe omstandigheden.

Na het inhoudelijke programma kregen we een rondleiding op het trawler schip Afrika van Cornelis Vrolijk, een varende ‘fabriek’ van 125 meter die ons voorziet van eiwitrijk voedsel en dus een belangrijke rol speelt in de voedselzekerheid van Nederland, Europa en zelfs daarbuiten. De onwijs enthousiaste bemanning heeft ons ieder onderdeel van het schip laten zien, van de plek waar de vis wordt binnen gehaald, de fabriek aan boord, de koelruimtes, tot de techniek die laat zien waar de scholen vis zitten. De dag sloten we af met een heerlijke proeverij uit zee!

Graag bedanken wij Anneriek Vrolijk en Caroline Verwijs voor het bijzonder interessante programma en hun gastvrijheid.

Op 20 juni 2023 van 13:30 tot ongeveer 17:30 uur zal de volgende Vrouwen voor de Noordzee bijeenkomst gehost worden door Energie Beheer Nederland op hun kantoor in Utrecht. Zet de datum vast in je agenda!

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen