Hoe geef je de (Noordzee) natuur een stem?

05-12-2023
435 keer bekeken

Op dinsdag 28 november vond de jaarlijkse conferentie van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) plaats over het thema ‘Balans in belangen’ in Het Huis in Utrecht. Het OFL verzorgt het secretariaat en de voorzitter van het Noordzeeoverleg.

In meerdere deelsessies werd het onderwerp ‘balans in belangen vinden’ uitgepluisd. De natuur heeft vaak een ondervertegenwoordigd belang aan de overlegtafel. De Noordzee bijvoorbeeld heeft wel een belang maar zelf geen stem. Onder begeleiding van Noordzeeoverleg-voorzitter Sybilla Dekker en milieu juriste Jessica den Outer, expert op het onderwerp rechten voor de natuur, werd er in een deelsessie besproken hoe je de natuur een stem geeft.

Tijdens deze sessie vertelde Sybilla Dekker over het afwegen en balanceren van verschillende belangen op de drukke Noordzee. Ook vertelde ze hoe het belang van de Noordzeenatuur wordt meegenomen in besluitvorming. Jessica den Outer liet vervolgens met inspirerende voorbeelden zien hoe er wereldwijd een beweging gaande is om de natuur een rechtspositie te geven. Met voorbeelden op internationaal vlak maar ook in eigen land, zoals Waterschap de Dommel die hier onderzoek naar doet.

Deze nieuwe inzichten over hoe natuur op een andere manier vertegenwoordigd kan worden, leverden veel vragen en discussiepunten op. Hoe kan het een aanvulling zijn op de huidige situatie? Kun je bijvoorbeeld de Waddenzee een stem geven? En hoe wordt dat dan georganiseerd? We sloten af met een tip; stel je eens voor hoe het is om een bruinvis, zeehond of vogel te zijn en je eigen belang te vertegenwoordigen. Dit is natuurlijk moeilijk om voor te stellen maar het geeft stof tot na denken en laat je denken vanuit een ander perspectief.

Twee zeehonden op het strand

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen