Elkaar vinden in de oplossingen van vandaag en morgen

03-04-2024
123 keer bekeken

De Vrouwen voor de Noordzee werden op 27 maart 2024 hartelijk ontvangen in het Informatiecentrum van TenneT in Wijk aan Zee.

Sybilla Dekker, initiatiefnemer van het Vrouwen voor de Noordzee netwerk openende de bijeenkomst met:

“Het is belangrijk dat we elkaar kennen en tegenstrijdige belangen bij elkaar breng en om de Energietransitie voorwaarts te brengen."

Op de Noordzee zijn momenteel drie grote transities gaande: de energietransitie, natuurtransitie en voedseltransitie. Daar werd tijdens de bijeenkomst de grondstoffentransitie als vierde aan toegevoegd. Het Vrouwen voor de Noordzee netwerk draait om het ontmoeten en de ontmoetingen binnen en buiten de eigen sectoren, zodat we elkaar kunnen inspireren en elkaar makkelijker kunnen vinden om de verschillende transities mogelijk te maken voor nu en de toekomst van onze aarde.

Deze bijeenkomst stond in het teken van wind op zee en werd gehost door Angelique van Soest-Veenman, Financial Project Directeur Tennet van het Cluster Borssele, IJver Alpha, Nederwiek 1, Nederwiek 3 en LionLink. Met haar bespraken wij de Target Grid en de opgave voor Net op Zee.

Transformator station

Roos Jurriens gaf ons een interessant inzicht tijdens de rondleiding over de functie van het transformatiestation. Nederland telt ruim 335 transformatorstations. In Wijk aan Zee komt de groene stroom van zee binnen op het transformatorstation via 220 kilovolt (kV) elektriciteitskabels, wordt de spanning verhoogd en vervolgens gaat de stroom door de kabelcorridor naar de 380 kV schakelvelden. Via het naastgelegen schakelstation komt de stroom vervolgens op de juiste plek. Op mijn foto zie je 3 kabels uit zee naar boven komen van Windpark Hollandse Kust Noord om te worden verbonden aan het transformatie station.

Karen De Lathouder, Chief Operating Officer Assets en lid van de Raad van Bestuur van Eneco sprak ons bij over de lessen uit CrossWindHKN en Ecowende.

Met Florentine van der Wind, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Beleidsmedewerker windenergie op zee en ecologie en Titia Kalker, senior adviseur en programmamanager bij Rijkswaterstaat spraken wij over het beleid en internationale samenwerking.

Het Panelgesprek met mijn collega, Karen Kooi, Marjolein Hormes, Ørsted, Leonie Beekman, RWE, Noor Buur, Stichting De Noordzee nam de aanwezigen mee in de balans in de business case en andere belangen om met elkaar te komen tot de ambities van 21GW in 2030 en ver daarna.

Graag bedank ik Richard Koenders, Roos Jurriens, Manon Raats, Eef Silver en Renske Ytsma, moderator van de middag, voor het samenstellen van het bijzonder interessante programma en de gastvrijheid.

Door: Nicole Buissing, Netherlands Wind Energy Association (NWEA)

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen